
Gedragscode teamleden ZERA worship kids
ZERA worship kids (4-12 jaar)
Doel
Deze gedragscode is bedoeld voor het kernteamlid Inhoud en alle teamleaders en teambuilders binnen het kinderwerk van ZERA worship. ZERA worship kids richt
zich op kinderen in de basisschoolleeftijd (4-12 jaar). ZERA worship kids is actief tijdens het ZERA worship festival. Kinderen zijn een kwetsbare doelgroep, onder andere door de
afhankelijkheidsrelatie met de volwassenen die hen begeleiden. We vinden het belangrijk dat ieder teamlid op de hoogte is van deze gedragscode en dat deze door hen wordt nageleefd. Deze gedragscode helpt niet alleen om een veilige omgeving voor kinderen te creëren, maar biedt ook bescherming aan teamleden door heldere richtlijnen over wat wenselijk en gepast gedrag is binnen hun rol. Kernteamleden, teamleaders en teambuilders streven met elkaar naar een open cultuur, waarin men open staat voor feedback; ter bemoediging en ter lering. Deze gedragscode wordt voorafgaand aan het festival gedeeld met alle betrokken teamleden. Zij bevestigen schriftelijk (digitaal) dat zij deze gelezen, begrepen en onderschreven hebben.
Gedragscode ZERA worship kids
- Teamleden nemen zich voor om een omgeving te creëren waar kinderen in de basisschoolleeftijd zich veilig, geliefd, gezien en gehoord voelen. Dit waarborgen we door: – ons kinderwerk te funderen op Gods Woord en onder leiding van Zijn Geest uit te voeren. Dit uit zich in het programma van het kinderwerk, maar ook in het gedrag en taalgebruik van de teamleden;
– te zorgen dat de verhouding tussen teamleden en kinderen niet groter is dan 1:7. Indien dit niet haalbaar blijkt, wordt dit gecommuniceerd met de teamleader zodat passende maatregelen genomen kunnen worden;
– tijdens het kinderwerk onze aandacht gericht te houden op de kinderen (geen sociale contacten met andere volwassenen tijdens het kinderwerk, niet op de telefoon gericht zijn, etc);
– zorg te dragen dat alle teamleden in het bezit zijn van een VOG. - Teamleden zijn een veilig aanspreekpunt voor de kinderen. Teamleden maken geen beloftes aan kinderen over geheimhouding, maar leggen op een kindvriendelijke manier uit dat ze soms informatie moeten delen met derden in het belang van het kind. Hierbij gaat het om zaken als grensoverschrijdend gedrag, emotionele of fysieke mishandeling, misbruik, zelfbeschadiging, suïcidale gedachten of neigingen. Teambuilders gaan hiermee naar de teamleader. De teamleader zal de vertrouwenspersoon van de organisatie hierover contacten, waarna deze samen de verder te nemen stappen zullen bepalen.
- Teamleden gaan bewust om met fysiek contact met de kinderen. Kinderen worden niet op een manier aangeraakt, omhelst of geknuffeld op een manier die als ongewenst kan worden ervaren. Teamleden zijn zich bewust van de afstand en nabijheid richting kinderen. Teamleden zijn zich bewust dat hun beleving hierin anders kan zijn dan die van de kinderen, en stellen zich dus terughoudend, maar liefdevol, op. Voorbeelden van gewenst fysiek contact zijn: een high five, een hand op de schouder op het vasthouden van een hand bij spanning of verdriet – mits het kind hier zichtbaar comfortabel mee is.
- Teamleden onthouden zich van elke vorm van grensoverschrijdend gedrag, seksuele benadering, misbruik en mishandeling in welke vorm dan ook t.o.v. kinderen en elkaar.
- Teamleden zijn zich bewust dat ze geen vrienden zijn van de kinderen, maar leiding aan hen geven.
- Teamleden stellen zich open op richting te ouders/wettelijke voogd van kinderen. Zij zijn bereid vragen te beantwoorden en staan open voor instructies die de ouders meegeven als zij hun kind komen registeren voor het kinderwerk.
- Als deze instructies niet in overeenstemming zijn met of passen binnen de visie van ZERA worship kids, zal de teamleader dit gesprek met ouders/wettelijke voogd voeren. Teamleden respecteren de privacy van kinderen en ouders/wettelijke voogd. Informatie over een kind wordt niet gedeeld met andere ouders of buiten het team, tenzij hier expliciete toestemming voor is gegeven of dit noodzakelijk is voor de veiligheid van het kind.
- Teamleden gaan zorgvuldig om met het maken van foto’s of videobeelden waar kinderen herkenbaar op staan. Tijdens de registratie van de kinderen wordt aan de ouders/wettelijke voogd gevraagd of zij toestemming geven voor het maken van foto’s en/of videobeelden vanuit de organisatie van ZERA worship en het gebruiken van deze beelden voor marketing- of wervingsdoeleinden. Ook in onderlinge app groepen worden geen foto’s en/of videobeelden waar kinderen herkenbaar op staan gedeeld zonder toestemming van ouders/wettelijke voogd. Teamleden plaatsen geen foto’s en/of videobeelden of informatie over kinderen op persoonlijke social media-accounts, ook niet met toestemming van ouders/wettelijke voogd. Alle online publicatie verloopt via de organisatie van ZERA worship.
- Teamleden zorgen ervoor dat zij nooit alleen zijn met een kind in een afgesloten ruimte. Als een moment van privacy nodig is, bijvoorbeeld voor een gesprek of begeleiding naar het toilet, gebeurt dit altijd in het zicht of nabijheid van andere volwassenen.
- Teamleden zorgen ervoor dat zij tijdens gebed met een kind altijd met 2 volwassenen zijn.
- Teamleden zijn alert op enige vorm van grensoverschrijdend gedrag bij de kinderen onderling, en acteren hierop door in samenwerking met de teamleader het kind in kwestie (en zo nodig de ouders/wettelijke voogd) hier op een liefdevolle manier op aan te spreken. Zij besteden hierbij ook aandacht aan het kind (en zijn/haar ouders/wettelijke voogd) dat het grensoverschrijdend gedrag onderging.
- Teamleden hebben de verantwoordelijkheid om grensoverschrijdend gedrag van andere teamleden of vermoedens hiervan bespreekbaar te maken. In eerste instantie bij de teamleader, maar als dit niet mogelijk is kan dit ook bij het kernteamlid en/of de vertrouwenspersoon van ZERA worship.
- Teamleden zijn zich bewust van hun voorbeeldfunctie voor de kinderen. Dit laten zij in woorden en daden zien naar hen, maar ook naar elkaar.